Chatka Baby Jagi/ Chatka Puchatka

Przepis konkursowy nadesłany przez akrobatkę

Opis autorki:

Pomysłowe ciasto/ serniczek w kształcie chatki. Bardzo smaczne, nie wymaga pieczenia. Składniki mało wyszukane, bo ten deser pamięta przecież czasy PRL-u, gdzie półki w sklepach były prawie puste :D Polecam!



Składniki:
500 g. zmielonego twarogu
4 łyżki cukru pudru
100 g. masła
2 łyżki kakao
36 sztuk herbatników
batonik typu Duplo

Polewa:
100 g. masła
8 łyżek cukru
2 łyżki kakao
2 łyżki wody

Sposób przygotowania:
1. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem, ostudzonym masłem. Podzielić na 2 części. Do jednej wsypać kakao i dobrze wymieszać.
2. Na folii aluminiowej poukładać 18 herbatników (3 na 6) Rozsmarować na nich ciemną masę , a następnie przykryć resztą herbatników. Na herbatniki wyłożyć jasną masę. Na środku chatki ułożyć banany/ batonik. Ciasto złożyć w trójkąt, owinąć w folię i schłodzić do stężenia.
3. Polewa: Wszystkie składniki rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania gęstej polewy. Lekko przestudzić.
4. ChatkÄ™ polać ½ polewy, schÅ‚odzić do jej stężenia. NastÄ™pnie ciasto polać resztÄ… polewy, schÅ‚odzić (chatkÄ™ można dodatkowo posypać wiórkami kokosowymi). Smacznego! (inspiracja: Domowa cookierenka Agi)

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. O zastanawiałam się co tam siedzi w środku! Duplo :) Mniam!
    W ogóle ciacho jest bardzo ciekawe, ma bardzo intrygujący kształt :)

    OdpowiedzUsuń