Uwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje!
Składniki
4 jajka
15 dag cukru
3 cukry waniliowe
12,5 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
5 dag płatków kukurydzianych (dobrej
jakości)
10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
25 dag owoców sezonowych
7 łyżeczek żelatyny
1 l śmietany kremówki
4 łyżki kawy cappuccino
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej
wody, cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i ubić na puch. Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia, z płatkami (polecam zmielić) i
pokrojoną drobno czekoladą. Całość delikatnie wymieszać i
przelać do przygotowanej formy, następnie upiec w temperaturze 175
stopni przez 35 minut.
Przygotowanie masy kremowej:
Przygotować masę kremową: Owoce
opłukać i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzącej
wody i dobrze rozpuścić. Kawę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, a
śmietankę ubić z cukrami waniliowymi, po czym wymieszać z kawą,
następnie z żelatyną. Wymieszać masę dokładnie, wrzucić połowę
owoców i posmarować 1 blat tortu ¾ tej tężejącej masy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz