Tort czekoladowy z masą cappuccino i z owocami

Uwielbiam tort z masą cappuccino :) jest idealny na każdą wyjątkową okazje!


Składniki

4 jajka
15 dag cukru
3 cukry waniliowe
12,5 dag mąki tortowej
1 łyżeczka proszku
5 dag płatków kukurydzianych (dobrej jakości)
10 dag czekolady gorzkiej lub deserowej
25 dag owoców sezonowych
7 łyżeczek żelatyny
1 l śmietany kremówki
4 łyżki kawy cappuccino
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Sposób przygotowania:

Jajka wymieszać z 4 łyżkami gorącej wody, cukrem, 1 torebką cukru waniliowego i ubić na puch. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, z płatkami (polecam zmielić) i pokrojoną drobno czekoladą. Całość delikatnie wymieszać i przelać do przygotowanej formy, następnie upiec w temperaturze 175 stopni przez 35 minut.

Przygotowanie masy kremowej:


Przygotować masę kremową: Owoce opłukać i wysuszyć. Żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wrzącej wody i dobrze rozpuścić. Kawę zalać 6 łyżkami wrzącej wody, a śmietankę ubić z cukrami waniliowymi, po czym wymieszać z kawą, następnie z żelatyną. Wymieszać masę dokładnie, wrzucić połowę owoców i posmarować 1 blat tortu ¾ tej tężejącej masy.  

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz