Grillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać!
Składniki:
1 podwójny filet z kurczaka,
2 ząbki czosnku,
1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka soku z cytryny,
1 cebula,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka oliwy,
sól do smaku.
Składniki na sos:
2 łyżki oliwy,
1 łyżeczka przyprawy do zup,
1 łyżka soku z cytryny,
½ łyżeczki mielonej ostrej papryki,
1 cebula,
2 ząbki czosnku,
sól do smaku.
Wykonanie szaszłyków:
Cebulę obrać i zmielić razem z czosnkiem i orzechami. Następnie dodać oliwę, sok z cytryny, curry, soli do smaku i utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku lub na grillu.
Wykonanie sosu:
Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz