Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami"

Przepis konkursowy nadesłany przez Panią Justynę Lewandowską



Składniki:
- biała kapusta
- 2 garści suszonych podgrzybków
- 100 g ryżu
- 1 jajko
- 1 cebula
- olej
- sól, pieprz

Przygotowanie:
Suszone grzyby zalać zimną wodą i pozostawić na kilka godzin. Następnie je gotować kilkanaście minut, odsączyć i posiekać. Podsmażyć posiekane grzyby na oleju wraz z pokrojoną drobno cebulką. Podlewać wodą od moczenia grzybów. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Następnie grzyby wymieszać wraz z ugotowanym ryżem, wbić jajko i ponownie przemieszać całość. Następnie sparzyć główkę kapusty, wykroić głąb i odseparować liście. Do gołąbków użyć dużych, nie uszkodzonych liści. Farsz grzybowy nałożyć
na liście i ściśle je zwinąć. Tak przygotowane gołąbki podsmażać na oleju z obu stron, a następnie dusić je ok. 40 minut w garnku na wolnym ogniu pod przykryciem. Podlewać je w wodą od moczonych grzybów. Do duszenia gołąbków użyć na dno rondla mniejszych, nie wykorzystanych wcześniej liści kapusty, aby nasze gołąbki się nie przypaliły.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz