Rożki drożdżowe nadziewane fasolą

Ciasto drożdżowe w nietypowym kształcie i z nietypowym nadzieniem.



Składniki:
5 dag drożdży,
15 dag cukru pudru,
½ kg mąki tortowej,
15 dag tłuszczu,
2 jajka,
3 żółtka jaja,
1/8 litra śmietany,
1 cukier waniliowy.

Składniki na nadzienie:

1 szklanka fasoli (dowolnej),
4 szklanki wody,
25 dag cukru pudru,
1 cytryna,
2 łyżki śmietany,
1 łyżka rumu,
1 aromat migdałowy.

Wykonanie nadzienia:

Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą i doprowadzić do wrzenia. Odstawić z ognia na 2 godziny, po czym fasolę ugotować na półmiękko. Odcedzić, zmielić, dodać cukier, sok z cytryny i utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodać śmietanę, rum i aromat do smaku, całość jeszcze raz wymieszać i nadziewać przygotowane rożki.



Wykonanie ciasta:

Drożdże utrzeć z 1 łyżką cukru- odstawić. Mąkę usiekać z tłuszczem, dodać jajko, żółtka, drożdże, śmietanę ( 2 łyżki śmietany odłożyć) , cukier waniliowy. Zagnieść ciasto (jeżeli jest za twarde to dodać śmietany) Następnie ciasto rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, kroić kwadraty i nakładać łyżeczką masę fasolową.



Zlepiać dokładnie brzegi. Rożki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować delikatnie rożki śmietaną lub rozmąconym jajkiem. Odstawić na chwilę do wyrośnięcia, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika 190 stopni i piec przez 20 minut.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz