Naleśniki staropolskie

Takie naleśniki, z warzywno- mięsnym farszem przyrządzała moja babcia.




Składniki na ciasto:

1 jajko,
0,125 l mleka,
0,125 litra wody,
10 dag mąki,
sól do smaku,
słonina do smarowania patelni.

Składniki na farsz:

4,5 dag oliwy,
8 dag cebuli,
20 dag kiełbasy ,
20 dag pieczarek,
3 dag sera żółtego,
4 dag masła,
sól do smaku,
pieprz do smaku.

Wykonanie:

Mleko wymieszać z wodą, jajkiem, mąką, solą do smaku i dokładnie wymieszać. Następnie usmażyć naleśniki na patelni wysmarowanej słoniną. Na oliwie udusić pokrojoną cebulę, kiełbasę i pieczarki z przyprawami.



Naleśniki smarować przygotowanym farszem,



złożyć na pół i ułożyć w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem.



Obłożyć plastrami żółtego sera.



Zapiec w piekarniku i podawać na ciepło np. z ketchupem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz