Sałatka z kapusty z musztardą do słoików na zimę

Klasyczna sałatka z kapusty w nietypowym połączeniu- z musztardą. Przepis sprawdzony, sałatka jest pyszna!



Składniki:

1 kg kapusty białej
½ kg pora
2 marchewki
2 jabłka
1 łyżka soli
1 łyżka cukru

Składniki na zalewę:

½ łyżeczki gałki muszkatołowej
ziele angielskie
pieprz ziarnisty
¾ szklanki octu
2 łyżeczki musztardy
2 szklanki wody

Wykonanie:

Kapustę drobno posiekać razem z porem. Marchewkę zetrzeć na grubych oczkach a jabłka też zetrzeć w łupinach. Wymieszać sałatę, posolić, pocukrować i odstawić na kilka godzin. Następnie przygotować zalewę z wody, octu, i przypraw i dodać musztardę. Sałatę przełożyć do wyparzonych słoików zalać zalewą i pasteryzować przez 25 minut.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: