Śledź po wiejsku

Jestem zdecydowaną zwolenniczką przystawek śledziowych. Dziś w towarzystwie grzybów, marchewki i cebuli.



Składniki:

4 płaty śledziowe w oleju
3 marchewki
3 cebule
½ szklanki suszonych grzybów
4 łyżki oleju
2 łyżki majonezu
sól, pieprz

Wykonanie:

Suszone grzyby opłukać w ciepłej wodzie i ugotować, następnie drobno pokroić. Marchew umyć, zetrzeć na tarce, a cebulę pokroić w plasterki i razem z grzybami podsmażyć na oleju. Przyprawić do smaku i dusić przez 10 minut. Śledzie ułożyć na półmisku, zalać masą grzybową i udekorować majonezem.

Polecam również inne potrawy śledziowe:

Śledzie w piwno- cynamonowej marynacie
Śledzie w miodzie do słoi - po kaszubsku
Śledź marynowany w winie
Sałatka śledziowa z kurkami
Sałatka śledziowa „pod pierzynką”

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. Smakowity sposób na śledzia ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy sposób podania śledzia :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń