Paluchy jaglane z selerem

Uwielbiam kaszę jaglaną. Często wykorzystuję ją w swojej kuchni (np. tarta z kaszy jaglanej lub sałatka z kaszy jaglanej). Dziś w formie paluchów- palce lizać!



Składniki:

25 dag kaszy jaglanej
35 dag selerów
2 szklanki wywaru warzywnego
2 cebule
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały por
4 jajka
1 łyżka masła
Bułka tarta do panierki
Olej do smażenia

Wykonanie:

2 jaja ugotować na twardo i posiekać. Włoszczyznę umyć, obrać, pokroić i ugotować w osolonej wodzie (wywar odstawić). Selery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kaszę jaglaną ugotować w wywarze z włoszczyzny razem z startami selerami i połączyć z przestudzoną, zrumienioną na maśle cebulą. Dodać ugotowane pokrojone jaja i przyprawić do smaku. Z masy formować podłużne kotleciki, panierować w bułce tartej i smażyć na oleju na oleju z obu stron na złoty kolor.

Tradycyjna Kuchnia