Sałatka z kaszą jaglaną

Uwielbiam kaszę jaglaną, jest bardzo smaczna i niezwykle zdrowa. Otrzymywana jest z prosa, który uprawiany był już w epoce neolitu. Jest łatwo przyswajalna i bardzo pożywna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów (np. zamiast ziemniaków do obiadu, czy jako deser z mlekiem). Ja tym razem zrobiłam z niej sałatkę.



Składniki:

½ szklanki kaszy jaglanej
5 marchewek
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka masła lub oleju
Natka pietruszki
Sól, pieprz, majonez,
1 łyżka chrzanu lub musztardy

Wykonanie:

Marchew obrać, ugotować i pokroić w drobną kostkę. W międzyczasie kaszę zalać 1 szklanką wody , lekko posolić i ugotować z masłem na wolnym ogniu. Ostudzoną kaszę połączyć z marchewką , kukurydzą i pokrojoną natką. Całość dokładnie wymieszać z majonezem i chrzanem i doprawić do smaku.

Tradycyjna Kuchnia