Pizza ziemniaczana

Niecodzienny sposób na przyrządzenie pizzy :) Spód z ciasta ziemniaczanego. Pychota!



Składniki:

1 kg ziemniaków
2 żółtka
2 łyżki masła
25 dag kiełbasy wiejskiej
1 cebula
1 papryka
1 puszka kukurydzy
10 dag sera żółtego
10 dag pieczarek
¼ szklanki Å›mietany
5 łyżek mąki
Sól, pieprz
Ketchup
TÅ‚uszcz do formy
Bułka tarta do formy
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przetrzeć przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, stopionym masłem i żółtkami jaj. Następnie dosypać mąki z proszkiem do pieczenia i doprawić do smaku i dobrze wymieszać. Na wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą blaszce rozłożyć ciasto ziemniaczane i nakłuć widelcem.



Następnie posmarować ketchupem i układać kolejno: usmażone pieczarki z cebulą, kukurydzę, pokrojoną wędlinę i paprykę, na górę posypać startym żółtym serem.



Piec w temp. 190 stopni około pół godziny.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz