Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu

Z racji zbliżających się świąt komponuję już od jakiegoś czasu wigilijne menu. Był barszcz, były uszka, były paluszki drożdżowe z kminkiem. Pora na moje ulubione ślimaczki z kapustą i grzybami.





Składniki na ciasto:

30 dag mąki
15 dag margaryny
½ szklanki śmietany
2 dag drożdży
Sól i gałka muszkatołowa do smaku

Nadzienie:
½ kg kapusty
½ szklanki grzybów suszonych
1 cebula
2 łyżki tłuszczu
4 łyżki mąki
1 jajo
Sól
Pieprz ziołowy

Wykonanie:

Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać z mąką, zrumienić i połączyć z ugotowaną, odciśniętą kapustą. Następnie dodać pokrojone ugotowane grzyby, wymieszać i doprawić do smaku. Wyrobić ciasto, rozwałkować, nałożyć nadzienie, zwinąć w rulon i pokroić w poprzek.



Ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem do pieczenia i posmarować rozmąconym jajkiem (możemy posypać kminkiem).



Piec pół godziny w temperaturze 190 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Uwielbiam taki dodatek do barszczu. Przepadam szczególnie za kapuśniakami i cebularzami. Chętnie wypróbuję Twój przepis:)

    OdpowiedzUsuń