Ciasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :)
Składniki:
50 dag mąki
15 dag miodu sztucznego lub naturalnego
15 dag cukru
2 jaja
Przyprawa do piernika
1 dag soda oczyszczona
Tłuszcz do formy
Wykonanie:
Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą.
Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki.
Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec w temp 190 stopni.
Po ostudzeniu udekorować.
Polecam inne pierniczki:
Piernik marchewkowy
Piernik herbaciany z masą mascarpone cynamonową
Piernik babuni z masą kubusiową
Ale fajna, pocieszna rodzinka piernikowa :) A pierniki na Święta muszą być :)
OdpowiedzUsuń