Piernik marchewkowy

Piernik to tradycyjne, ciemne ciasto, które zawędrowało do Polski już w XVIII wieku. Było symbolem dobrobytu i wysokiego statusu społecznego, ze względu na trudno dostępne przyprawy korzenne (które oczywiście są podstawowym elementem tego ciasta). Mawiano nawet, że w skład wiana panny młodej musiał wejść kawałek ciasta piernikowego i galareta mięsna:) Dziś na szczęście przyprawy korzenne nie są żadnym rarytasem- są łatwo dostępne w każdym sklepie, a ich cena nie odbiega od pozostałych, tradycyjnych przypraw.


Aby urozmaicić smak do ciasta dodałam starte marchewki- dzięki czemu pierniczek jest bardziej wilgotny, miękki - przepyszny!




Składniki:

3 szklanki mąki
10 dag margaryny
2 szklanki cukru
3 jaja
50 dag obranej marchewki
1 mały proszek do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do piernika
Tłuszcz i wiórki kokosowe do formy

Wykonanie:

Jedną szklankę cukru zarumienić na patelni i rozprowadzić pięcioma łyżkami wody i zagotować. Marchew utrzeć na tarce z małymi otworkami. Margarynę utrzeć z żółtkami, cukrem i połową mąki. Do ciasta dodać karmel, przyprawę do piernika resztę mąki i marchew. Pianę z dwóch białek ubić na sztywno i delikatnie połączyć z ciastem. Wylać piernik do formy i piec około 40 minut w temperaturze 160-170 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz