Amur bardzo dobrze nadaje się do obiadu , można podawać go z ziemniakami. Ja również często zastępuje nim wigilijnego karpia.
Cały sekret potrawy tkwi w mleku i cebuli, które nie dość, że nadają wyrazisty smak rybie to również wyciągają z niej nieprzyjemny, charakterystyczny dla ryb rzecznych zapach.
Składniki
1 kg amura
2 duże cebule
Olej do smażenia
Przyprawa do ryb
0,5 szklanki mleka
2 jaja, sól pieprz
Bułka tarta
Mąka pszenna
Wykonanie
Amura dokładnie wyczyścić i pokroić w dzwonki.
Do mleka dodać jaja, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz.
Z mąki i bułki tartej sporządzić panierkę. Dzwonki z amura obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce, następnie smażyć na rumiany kolor. Podczas smażenia posypać dzwonki dużą ilością pokrojonej cebuli.
Amura dokładnie wyczyścić i pokroić w dzwonki.
Do mleka dodać jaja, przyprawę do ryb, sól i pieprz. Następnie zalać dzwonki z amura i pozostawić na 1 godz.
Z mąki i bułki tartej sporządzić panierkę. Dzwonki z amura obtoczyć w roztrzepanym jajku i panierce, następnie smażyć na rumiany kolor. Podczas smażenia posypać dzwonki dużą ilością pokrojonej cebuli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz