Leniwe z miętą

Leniwe, pierogi, kluski śląskie - wszystkie wprost uwielbiam! Pomimo, że kojarzą się z daniami typowo jak z barów mlecznych to zawsze można dodać maleńki akcent, który je nieco odróżni. Ja na przykład do leniwych dodaję miętę. Smakują wybornie, a do tego wyglądają apetycznie :)



Składniki:

½ kg białego sera
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kilka listków świeżej mięty
Sól
2 łyżki masła
Bułka tarta

Wykonanie:

Ser biały mieszamy z jakiem, mąką ziemniaczaną, pszenną i przyprawami. Ugniatamy ciasto i mieszamy z drobno posiekaną miętą. Formujemy leniwe i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Polewamy masełkiem, podsmażonym z bułką tartą.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. No przyznam zaskakujące i bardzo ciekawe połączenie :) SUPER!

    OdpowiedzUsuń
  2. Za leniwymi akurat nie przepadam, ale ten dodatek mięty bardzo mi się podoba. Chyba się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń