Leniwe, pierogi, kluski śląskie - wszystkie wprost uwielbiam! Pomimo, że kojarzą się z daniami typowo jak z barów mlecznych to zawsze można dodać maleńki akcent, który je nieco odróżni. Ja na przykład do leniwych dodaję miętę. Smakują wybornie, a do tego wyglądają apetycznie :)

Składniki:
½ kg białego sera
1 jajko
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka mąki pszennej
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
Kilka listków świeżej mięty
Sól
2 łyżki masła
Bułka tarta
Wykonanie:
Ser biały mieszamy z jakiem, mąką ziemniaczaną, pszenną i przyprawami. Ugniatamy ciasto i mieszamy z drobno posiekaną miętą. Formujemy leniwe i gotujemy w osolonej, wrzącej wodzie do czasu kiedy wypłyną na powierzchnię. Polewamy masełkiem, podsmażonym z bułką tartą.

Ciekawy dodatek !
OdpowiedzUsuńNo przyznam zaskakujące i bardzo ciekawe połączenie :) SUPER!
OdpowiedzUsuńZa leniwymi akurat nie przepadam, ale ten dodatek mięty bardzo mi się podoba. Chyba się skuszę ;)
OdpowiedzUsuń