Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce

Chyba nie ma bardziej tradycyjnej potrawy wigilijnej. Kapusta kojarzyła się z dostatkiem i trwałością sił życiowych, a w połączeniu z grochem miała chronić przed chorobami.





Składniki:

½ kg kiszonej kapusty
15 dag łuskanego grochu
5 ziemniaków
1 cebula
2 łyżki mąki
1 łyżka masła
Liść laurowy
Ziele angielskie
Sól
Pieprz
Cukier

Wykonanie:

Groch namoczyć, następnie posolić i ugotować. Kapustę opłukać, drobno pokroić i również obgotować z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotować też ziemniaki, odcedzić, utłuc i połączyć z grochem i kapustą. Cebulę drobno posiekać, zrumienić na maśle, dodać mąkę i wodę- sporządzić zasmażkę. Połączyć wszystkie składniki wraz z zasmażką i doprawić do smaku z solą, cukrem i pieprzem. Podawać na wigilię a w dzień powszedni okrasić smażonym boczkiem.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz