Kremówka papieska lub nazywana po prostu kremówką wiedeńską- napoleonką jest jednym z moich ulubionych ciast. Od dawna chodził za mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny!
Składniki na ciasto francuskie:
¼ kg masła
¼ kg mąki
1 żółtko
szczypta soli
½ szklanki wody
Składniki na bitą śmietanę:
½ litra śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
Składniki na krem waniliowy:
2 szklanki mleka
¾ szklanki cukru
3 jaja
3 żółtka
½ szklanki mąki pszennej
2 łyżki masła
1 cukier waniliowy
Wykonanie kremu waniliowego:
Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Do pszennej mąki dodać cukier, całe jajka i żółtka, dokładnie wymieszać, wlewać gotujące mleko, ciągle mieszając i zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy.
Wykonanie bitej śmietany:
Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Wykonanie ciasta francuskiego i składanie:
Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić przez 20 minut. Zimne ciasto rozwałkować w prostokąt. Na środku położyć kostkę z masła i mąki, przykryć przeciwległymi bokami i rozwałkować na prostokąt o grubości 2 cm. Ponownie złożyć przeciwległe boki do środka a później na połowę i rozwałkować.
Składanie kopertowe powtórzyć czterokrotnie po każdym złożeniu ciasto wstawić na 15-20 min do lodówki. W końcu rozwałkować w kształcie prostokąta o grubości 0,5 cm i ułożyć na blaszce.
Piec w temperaturze 200 stopni na kolor jasnobrązowy. Upieczone ciasto francuskie przekroić na dwie równe części, jedną połowę posmarować kremem waniliowym, następnie warstwą bitej śmietany. Całość przykryć drugą połowa ciasta, posypać cukrem pudrem. Kroić w prostokąty o dowolnej wielkości.
Polecany post
Zadbaj o stosowne orzeźwienie
Wciąż mamy lato. Wysokie temperatury nie odpuszczają. W związku z powyższym musimy zadbać o orzeźwienie oraz odpowiednie nawodnienie naszego...
szukaj
\
Alkohole
Artykuły
Bakłażan
BEZ GLUTENU
Borówki
Botwinka
Bób
Brokuł
Burak
Chleby/bułki-pieczywo
Ciasta i Desery
Cukiniowe
Czereśnie
Czyszczenie
dla dzieci
Dla niemowląt
Dodatki
Dyniowe
Dziecięce fantazje
Dzień Matki
Fasolowe
Fast food
Faszerowane
Fit
Grillowe
Gruszki
Grzybowe
Impreza
Indyk
Inne
Jednogarnkowe
Jeżyny
Kabaczek
Kalafiorowe
Kalarepa
Kapuściane
Kasza
kolacja
KONKURS
Konkurs- Kuchnia PRLu
Kotlety
Kuchnia Świata
Kurczak
Leczo
Light
Makarony
Makowiec
Maliny
Masy i kremy
Matki karmiące
Mączne
Mięsne
Morele
muffiny
Nalewki
Napoje
Niedzielny obiad
Obiad
Obiad w 30 minut
Omlety
Owoce
papryka
Patison
pączki
Piątkowy obiad
Pomysły
Porzeczki
Potrawy
Promocje
Przechowywanie
przekąska
Przetwory
Przystawki
Rabarbarowe
Racuchy
Rybne
Rzodkiewka
Sałatki
Serniki
Smoothies
Sosy
Sushi
Szarlotki
Szpinak
Śliwki
Śniadania
Tanie gotowanie
Truskawkowe
Video
Walentynki
warzywne
wegetariańskie
Wielkanoc
Wielkanoc- ciasta
Wielkanoc- inne
Wielkanoc- zupy
Wigilia i Święta
Wiśnie
Z Jajem
Zamrażanie
Zapiekanka
Zdrowie
Zestaw obiadowy
Zestaw obiadowy dietetyczny
Zielony groszek
Ziemniaczane
Zupy
Popular Posts
Blog Archive
-
►
2019
(20)
- ► października (1)
-
►
2018
(192)
- ► października (1)
-
►
2017
(38)
- ► października (7)
-
►
2016
(405)
- ► października (25)
-
►
2015
(403)
- ► października (29)
-
►
2014
(253)
- ► października (10)
-
▼
2013
(333)
-
▼
listopada
(45)
- Bakaliowy deser wigilijny z chałką i makiem
- Maślanka jagodowa z dynią
- Pizza ziemniaczana
- Domowy kwas chlebowy do picia
- Tradycyjne kotlety de volaille "devolay"
- Ślimaczki drożdżowe z kapustą i grzybami do barszczu
- Ciasteczka z wróżbą- Andrzejkowe zabawy
- Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne
- Kremówka papieska- przepis krok po kroku
- Kaszana „Baba”- zapiekanka z kaszy, ziemniaków i t...
- Flaczki drobiowo- sojowe
- Leniwe z miętą
- Sałatka z kaszą jaglaną
- Galaretka z kawy
- Mus marchewkowy- deser light
- Ekspresowe ciastka orzechowe- z 3 składników
- Barszcz czerwony na śliwkach suszonych
- Paluszki drożdżowe do barszczu
- Ciasteczka świąteczne- amoniaczki
- Smażony amur- wigilijna alternatywa karpia
- Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty
- Paszteciki rybne- ekspresowo
- Pierogi z makiem
- Ekspresowy makowiec
- Groch z kapustą- czyli wigilijna potrawa na zasmażce
- Ciasto wigilijne z makaronu i orzechów
- Kapusta postna na soku z buraków- potrawa wigilijna
- Smażone grzyby suszone w panierce
- Grochówka wigilijna ze śledziem
- Fasola z anchois na wigilię
- Dyniowy kompot wigilijny
- Ryba w warzywach ze śliwkami- zupa rybna
- Nasturcje a'la kapary
- Jeżyki z macy
- Karp smażony na głębokim tłuszczu
- Gołąbki z grochem- kolejna potrawa wigilijna
- Chleb świąteczny z żurawiną w płatkach migdałowych
- Proste ciasto orzechowo- jabłkowe
- Zapiekanka dyniowa z ryżem na słodko
- Domowa konserwa
- Konfitura z żurawin
- Homiłki z żółtego sera i ziemniaków
- Pączuchy ziemniaczane
- Pulpety w kalarepce
- Chlebek korzenny z bananami
- ► października (22)
-
▼
listopada
(45)
Uwielbiam to ciasto !
OdpowiedzUsuńrewelacja:)
OdpowiedzUsuńZjadłabym ale rzeczywiście pracochłonny przepis, podziwiam:)
OdpowiedzUsuńAle bym schrupała :D
OdpowiedzUsuń