Ciąg dalszy świątecznych przygotowań.
Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie będę starała się skomponować menu wigilijne.
Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb.
Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy.
W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście.
Składniki:
½ kg dyni
½ kg Å›liwek suszonych lub gruszek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka goździków
Sok z cytryny
6 szklanek wody
Wykonanie:
Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku
ale fajny dodatek do tradycyjnego kompotu! na pewno komponujÄ…c swoje wigilijne menu wezmÄ™ go pod uwagÄ™ ;)
OdpowiedzUsuń