Pulpety w kalarepce

DziÅ› na obiad tradycyjne pulpeciki w towarzystwie gotowanych kalarepek.




Składniki:

6 szt. Kalarepek
1 woreczek ryżu
25 dag mielonego mięsa
1 jajo
1 łyżka masła
5 łyżek śmietany
1 łyżka mąki
Sól, pieprz
Mielona papryka
Koperek

Wykonanie:
Kalarepki opłukać, pokroić w kostkę zalać wrzątkiem , dodać tłuszcz, lekko posolić i ugotować na półmiękko. Również na półmiękko ugotować ryż. Mielone mięso wymieszać z jajkiem, wystudzonym ryżem i przyprawami. Następnie formować pulpety, włożyć do rondla z kalarepką i razem ugotować. Dodać mąkę wymieszaną z odrobiną wody i śmietanę. Posypać koperkiem i podawać np. z ziemniaczanymi pączuchami.

Tradycyjna Kuchnia

3 komentarze:

  1. fajny pomysł na kalarepkę!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie jadłam chyba nigdy gotowanej kalarepy - zapowiada się smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam kalarepkÄ™, coÅ› dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń