Homiłki z żółtego sera i ziemniaków

Homiłki to placuszki z twarogu. Ja nieco zmodyfikowałam dziś ten regionalny przepis. Zamiast twarogu użyłam ziemniaków i żółtego sera. W zasadzie całkowicie go zmieniłam, a z przepisu została chyba tylko nazwa. Ale efekt jest bardzo smaczny.





Składniki:


1 kg ziemniaków
10 dag żółtego sera
2 jajka
2 łyżki śmietany
2 łyżki mąki zwykłej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Koperek lub kminek
Sól
Pieprz
Tłuszcz do smażenia

Wykonanie:


Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, przetrzeć przez praskę, wystudzić, i połączyć z żółtkami, utartym serem i resztą składników. Na końcu dodać ubitą pianę z białek, przyprawić do smaku (możemy dodać suszonych ziół) i formować kotleciki w kształcie oscypka. Smażyć z czterech stron na złoty kolor na wolnym ogniu, w małej ilości tłuszczu. Podawać z dobrą kwaśną śmietaną, możemy również użyć ziemniaki z poprzedniego dnia.


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz