Ja dziś nieco zmodyfikowałam te pyszne placuszki. W takiej formie (kulek) bardzo dobrze smakują z rosołem, zupą lub podane na słodko- polane masłem z konfiturą.
Składniki:
20 dag macy
5 jaj
12 dag oliwy
sól do smaku
1 szklanka wody
Wykonanie:
Drobno pokrojoną macę rozmieszać w 200 ml zimnej wody wraz z jajami i oliwą. Z powstałej masy formować rękami kluski i gotować w osolonym wrzątku około 10 minut .
ale super! pochłaniam bardzo duże ilości macy uwielbiam ją szczególnie z ziołami prowansalskimi nigdy czegoś takiego nie widziała, ekstra pomysł:)!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie:)
kokieteriasmaku.blogspot.com
Uwielbiam macę, ale traktowałam ją zawsze jako "przegryzkę" i nie przypuszczałam, że można z niej zrobić coś tak fajnego.
OdpowiedzUsuń