Amoniak kojarzy się z czymś "śmierdzącym", toksycznym, ale tak naprawdę kwaśny węglan amonu (bo tak brzmi pełna nazwa amoniaku spożywczego) jest środkiem spulchniającym stosowany w kuchniach już przez nasze prababcie.
Składniki
50 dag mąki
15 dag cukru
5 dag smalcu
1 jajo
3/4 szklanki mleka
0,5 łyżeczki amoniaku w proszku
Aromat cytrynowy
Marmolada lub krem czekoladowy
Wykonanie
Z mąki, cukru, smalcu i jaja ugniatać ciasto. Wcześniej rozpuścić amoniak w mleku, dodać kilka kropel aromatu i po trochę dodawać do wyrabianego ciasta- aby uzyskać odpowiednia konsystencję. Ciasto rozwałkować na grubość 5 milimetrów, wykrawać ciasteczka foremką. Piec w temperaturze 190 stopni przez około 10 minut. Ciasteczka można przekładać masą czekoladową lub marmoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz