Fasola z anchois na wigilię

Kolejna potrawa wigilijna.
Trochę symboliki:
Według tradycji dania z fasoli miały zapewnić bogactwo oraz miłość (przypisywano jej bowiem moc płodności i urodzaju oraz moc przyciągania pieniędzy)
Ryby: symbolizują mądrość, wolność, harmonię i sprawiedliwość. Dla chrześcijan ryba ma jednak szczególne znaczenie: jest znakiem odrodzenia, miłości, nieśmiertelności.





Składniki:

½ kg białej fasoli
5 ząbków czosnku
10 łyżek oliwy
1 słoiczek anchois (78g)
Sól, pieprz

Wykonanie:

Fasolę namoczyć na noc, następnie gotować w wodzie ze zmiażdżonym czosnkiem i oliwą do miękkości. Pod koniec gotowania dodać odrobinę soli i pieprzu do smaku. Podawać z drobno posiekanymi filecikami anchois.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz