Pączuchy ziemniaczane

Skoro już poruszyłam temat pączuchów (w poprzednim przepisie) to może przybliżę nieco tę regionalną potrawę. Od zawsze to danie funkcjonowało pod nazwą "pączuchy", zapewne ze względu na sposób przyrządzania- na głębokim tłuszczu (podobnie jak pączki).



Składniki:

1 kg ziemniaków
8 dag masła
4 jaja
16 dag śmietany
1 cebula
9 dag mąki
Sól, pieprz
Olej do smażenia

Wykonanie:

Ziemniaki ugotować, zmielić, wymieszać z żółtkami, startą cebulą, śmietaną i mąką. Następnie ubić na sztywno pianę, wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.



Kłaść łyżką ciasto na rozgrzany tłuszcz i smażyć na złoty kolor. Podawać jako dodatek do obiadu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz