Gołąbki jarskie z czerwonej kapusty

W zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :)


Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie.



Składniki:

1 główka kapusty czerwonej
Szklanka kaszy gryczanej
Szklanka ryżu
1 cebula
¼ kostki masła
pieprz
majeranek
przyprawa warzywna
maggi
2 łyżki oleju sól

Wykonanie:

Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi.

Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz