W zasadzie gołąbki wigilijne to wegetariańska wersja standardowych. Ja jeszcze bardziej urozmaiciłam to danie- stosując kapustę czerwoną :)
Wyglądają dość ciekawie, smakują wybornie.
Składniki:
1 główka kapusty czerwonej
Szklanka kaszy gryczanej
Szklanka ryżu
1 cebula
¼ kostki masła
pieprz
majeranek
przyprawa warzywna
maggi
2 łyżki oleju sól
Wykonanie:
Kaszę i ryż ugotować do miękkości w jednym garnku w osolonej wodzie. Cebulę zeszklić na maśle i połączyć z ryżem, kaszą i przyprawami. Kapustę czerwoną zaparzyć we wrzątku, następnie wyjmować kolejno liście, nakładać farsz, formować gołąbki i układać w naczyniu żaroodpornym. Należy pamiętać aby każdą gołąbków warstwę polać olejem i posypać przyprawą warzywną i polać maggi.
Piec w piekarniku w temperaturze 200 stopni przez około 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz