Ekspresowy makowiec

Ziarna maku według tradycji były symbolem płodności. Aby w przyszłym roku zapewnić sobie pomyślność, bogactwo, oraz potomków co najmniej jedna potrawa powinna była składać się z maku. Miód z kolei podobnie jak bakalie uchodziły za magiczne składniki, w których tkwiły nadprzyrodzone moce.





Składniki:

0,5 kg gotowej masy makowej
10 dag bakalii
2 łyżki miodu
1 opakowanie ciasta francuskiego
1 białko jajka

Wykonanie:

Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę.



Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Jeszcze nie probowalam robic makowca :) Zawsze czekalam na makowca mojej mamy :) Twoj przepis wyglada bardzo prosto i smacznie :) Mniam :)

    OdpowiedzUsuń