Zupa gulaszowa na winie

Bardzo pożywna zupa z mięsem wieprzowym i warzywami, przygotowana na winnym wywarze.



Składniki:

50 dag mięsa wieprzowego
2 cebule
2 pomidory
4 ziemniaki
1 marchewka
1 papryka czerwona
2 ząbki czosnku
1 łyżka smalcu
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
3 szklanki bulionu warzywnego
2 szklanki czerwonego wina
½ łyżeczki kminku
½ łyżeczki majeranku
4 łyżki śmietany
Sól do smaku

Wykonanie:

Mięso opłukać, pokroić razem z cebulą i czosnkiem. Rozgrzać smalec, obsmażyć mięso, włożyć cebulę i dalej smażyć. Posypać mieloną papryką, wlać bulion i wino. Dodać majeranek, kminek i gotować na wolnym ogniu około 45 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Paprykę i ziemniaki również pokroić razem z marchewka. Przygotowane warzywa wrzucić do zupy i gotować następne 25 minut. Zupę doprawić do smaku i zaciągnąć śmietaną.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz