Babka szampańska

Niejednokrotnie wspominałam o magicznej mocy alkoholu dodanego do ciast :) Tym razem wykorzystałam wino musujące (szampana) do pieczenia babki. Sami oceńcie - ale muszę przyznać że wyszła pyszna!
Jest jeszcze jedna ważna rzecz, którą muszę poruszyć - a mianowicie musimy koniecznie pamiętać o właściwym zestawieniu dań z odpowiednim rodzajem szampana: w tym wypadku- do ciast – słodki, natomiast np. w przypadku mięs – wytrawny. 

Myślę, że to idealny wypiek na karnawałowe świętowanie:)



Składniki:

2 ½ szklanki mąki
4 jaja
¾ szklanki oliwy
1 ½ szklanki cukru
¾ szklanki szampana
1 cukier waniliowy
1 proszek do pieczenia ( 10g)
Tłuszcz do formy

Wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem, dodać cukier waniliowy i dodawać kolejno: mąkę z proszkiem do pieczenia, oliwę i szampan, a na końcu sztywno ubitą pianę. 


Wymieszać, włożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i piec w temperaturze 170 stopni około 35 minut.

Tradycyjna Kuchnia