Schab pieczony w musztardzie

Co u Was dobrego dziś na niedzielny obiad? U mnie tradycyjny schab, pieczony w sosie własnym z dodatkiem musztardy.


 Składniki:

1 kg schabu
2 łyżki musztardy
2 białe cebule
2 łodygi selera naciowego
1 liść laurowy
3 łyżki mąki ziemniaczanej
sól
ketchup

Wykonanie:

Schab opłukać, osuszyć i posmarować musztardą. Do naczynia żaroodpornego wlać ½ litra ciepłej wody, włożyć pokrojoną cebulę z selerem, liściem laurowym i mięso. Piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę, podlewając powstałym sosem. Pod koniec pieczenia wlać ½ litra posolonej wody. Gdy mięso będzie upieczone, warzywa przetrzeć lub zmiksować i zaciągnąć mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w zimnej wodzie. Sos doprawić do smaku pieprzem, ketchupem i zagotować.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz