Pierogi z farszem pizza

Czy pierogi muszą być nudne?! Mam nadzieję, że już was kilkakrotnie przekonałam, że nie! Tym razem drożdżowe pierogi pieczone z farszem pizza. Brzmi ciekawie? Gwarantuje, że smakuje jeszcze lepiej :)



Składniki na ciasto:

mąka 1 kg
drożdże 10 dag
olej 1/2 szklanki
żółtko jaja kurzego 2 szt.
Jajo kurze 1 szt
mleko 1/2 litra
śmietana gęsta 2 łyżki
oregano do smaku
sól do smaku

Składniki na farsz:

filet z kurczaka podwójny 1 szt
Pieczarki 1/2 kg
Kukurydza konserwowa 1/2 puszki
Cebula biała
Papryka czerwona 1 szt
Ketchup 1 łyżka
Ser żółty 20 dag
przyprawa do pizzy
Jajo kurze 1 szt.

Wykonanie:

Zarobić rozczyn z drożdży: 1 łyżki mleka, 1 łyżki cukru, 1 łyżki mąki i śmietany. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy drożdże podrosną połączyć z resztą składników i odstawić ponownie do wyrośnięcia.
W między czasie filet pokroić w kostkę, wymieszać przyprawą do pizzy i usmażyć na oleju złociście. Do przestudzonego mięsa dodać ketchup, starty ser, lekko przysmażoną z cebulę, pieczarki, drobno pokrojoną paprykę i kukurydzę- wszystko dokładnie wymieszać.



Podrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy, wykrawać szklanką kółka, nakładać farsz i zlepiać pierogi. Posmarować rozmąconym jajkiem.



Gdy podrosną piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 25 minut.

Inne przepisy na pierogi:
Czebureki
Pierogi pieczone z soją
Pierogi z soczewicą
Pielmienie rosyjskie
Pierogi z jaglaną i pieczarkami
Pierożki greckie z jajem


Tradycyjna Kuchnia