Polecam ciekawy sposób na przyrządzenie tradycyjnego kurczaka.
Składniki:
40 dag filetów z kurczaka
40 dag rabarbaru
2 łyżki miodu
30 dag marchewki
2 cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka słodkiej śmietany
¼ litra rosoÅ‚u
½ Å‚yżeczki imbiru
2 łyżki natki pietruszki
curry
sól do smaku
pieprz
Wykonanie:
Rabarbar obrać, pokroić na kawałki. Zmieszać z miodem. Oczyścić marchew, pokroić w plasterki, obrać cebulę i pokroić w kostkę.
Rozgrzać w garnku łyżkę oliwy, krótko poddusić marchew i cebulę. Warzywa oprószyć curry, dodać rosół i dusić jeszcze około 10 minut. Dodać śmietanę, doprawić solą i pieprzem. Filety z kurczaka pokroić w paski, usmażyć na złoty kolor na łyżce oliwy, posypać solą, pieprzem i imbirem.
Mięso wyłożyć na talerz, polać sosem rabarbarowym i posypać natką pietruszki.
Mmm to połączenie smaków musi być ciekawe :)
OdpowiedzUsuń