Ciasto deserowe z różą

Bardzo proste i szybkie w wykonaniu.
Jako nadzienie użyłam konfiturę z płatków róż firmy naszedomowe





Składniki:

½ kg mąki tortowej,
25 dag margaryny,
3 szklanki cukru,
3 łyżki śmietany,
½ łyżki octu,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
1 jajko do smarowania ciasta,
1 słoiczek konfitury z płatków róż,
tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść szybko kruche ciasto i wstawić do lodówki na pół godziny.



Wysmarować tortownicę tłuszczem, posypać wiórkami kokosowymi. Dno tortownicy i boki wylepić ciastem ( 1/3 ciasta odłożyć), nakłuć widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 15 minut.



Kiedy ciasto się zarumieni wyjąć i posmarować konfiturą różaną.



Reszt ciasta rozwałkować i ułożyć kratkę na cieście.



 Następnie posmarować rozmąconym jajkiem.



Wstawić ponownie do piekarnika i piec do zrumienienia (około 25 minut).

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz