Nadziewane czapeczki z chocheleczki

Ciekawy i prosty przepis na smaczne bułczane łódeczki :) Wykonanie banalne, a efekt? Sami zobaczcie!



Składniki:

4 łyżki kwaśnej śmietany
1 szklanka mleka
3 żółtka
1 ½ szklanki mąki
Sól do smaku
Olej do smażenia

Wykonanie:

Żółtka wymieszać ze śmietaną i rozprowadzić mlekiem. 


Wsypać mąkę, posolić i zmiksować. Rozgrzać olej w małym rondelku i moczyć chochelkę wazową w gorącym oleju aby się mocno rozgrzała. Następnie włożyć do ciasta dokładnie oblepić i zanurzyć również w gorącym oleju. 


Po chwili wyjąć, gdy ciasto jest złociste, odsączyć na ręczniku kuchennym i delikatnie zdjąć ciasto z chochelki. Gotowe wystudzone czapeczki nadziewać dowolnie: owocami lub np. sałatką ziemniaczaną


Składniki na sałatkę ziemniaczaną:

2 ugotowane marchewki
2 ziemniaki ugotowane w mundurkach
2 jabłka
2 kiszone ogórki lub świeże
½ szklanki śmietany lub majonez
Kminek
Sól do smaku

Wykonanie sałatki żmudzkiej:

Wszystkie składniki drobno pokroić lub zetrzeć na tarce, wymieszać z majonezem lub śmietaną i przyprawić do smaku. Nadziewać sałatką czapeczki możemy część przykryć w formie kanapki i podawać np. na przyjęciach karnawałowych.

Tradycyjna Kuchnia

5 komentarzy:

  1. Rewelacyjny pomysł na "kanapki" inaczej!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale bajer! A takie banalne;) (Radzę zlikwidowac wpisywanie kodów z obrazków przed dodaniem komentarza. Nieco zniechęca to do napisania kilku miłych słów;) )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale jesteś pomysłowa, jestem pełna podziwu :)

    OdpowiedzUsuń