Gazpacho z tortillą

Gazpacho to hiszpańska zupa, wywodząca się z Andaluzji. Nie wymaga gotowania, jednak można podawać ją również na ciepło.



Składniki:

1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 seler naciowy
1 świeży ogórek
1 ostra papryczka
1 puszka pomidorów
10 dag grzanek
½ litra bulionu warzywnego
1 owoc awokado
sól, cukier,
natka pietruszki
½ cytryny
2 placki tortilli
8 łyżek oliwy

Wykonanie:

Cebulę, czosnek, łodygi selera pokroić drobno razem z papryczką i zeszklić na połowie oliwy. Dodać pomidory z puszki, bulion i grzanki. Gotować około ½ godziny, następnie zmiksować, przyprawić do smaku i schłodzić. Awokado obrać ze skórki, pokroić, skropić sokiem z cytryny, wymieszać z posiekaną natką pietruszki i pokrojonym ogórkiem. Tortillę zrolować pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym oleju na złoty kolor. Masę z awokado i tortillę włożyć do zupy i w razie potrzeby doprawić.

Tradycyjna Kuchnia