Korzenne Pajacyki- ciasteczka świąteczne

Ciasteczka korzenne to podstawowy wypiek w każde święta. Dużo frajdy w samym ich przygotowaniu. Polecam :)





Składniki:

50 dag mąki
15 dag miodu sztucznego lub naturalnego
15 dag cukru
2 jaja
Przyprawa do piernika
1 dag soda oczyszczona
Tłuszcz do formy

Wykonanie:

Miód zrumienić z przyprawami. Wymieszać razem mąką, miodem, jajami, cukrem oraz sodą.



Zagęścić ciasto, rozwałkować dosyć grubo i wycinać pajacyki.



Układać je na wysmarowanej tłuszczem blaszce (lub na papierze pergaminowym) i upiec w temp 190 stopni.



Po ostudzeniu udekorować.





Polecam inne pierniczki:

Piernik marchewkowy
Piernik herbaciany z masą mascarpone cynamonową
Piernik babuni z masą kubusiową


Tradycyjna Kuchnia