Ketchup curry z winem

Zapewne wiecie, że co roku robię różne ketchupy na zimę. Był już śliwkowy, musztardowy i bardzo ostry. Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności !

ketchup

Składniki:

1 kg pomidorów
1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
75 dag białej cebuli
½ łyżeczki ostrej mielonej papryki
1 łyżka curry
½ szklanki octu
5 dag brązowego cukru
100 ml słodkiego czerwonego wina
sól do smaku
gałka muszkatołowa do smaku
imbir do smaku

Wykonanie:

Pomidory i cebulę pokroić, przełożyć do garna, dodać cukier, ocet, wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.



Tradycyjna Kuchnia