Wiśnie w rumie do ciast i deserów

Mój ulubiony dodatek do ozdabiania deserów. Czyż nie pięknie prezentują się soczyste, mocno aromatyczne wiśnie na torcie czy innym deserze? Alkoholowa wersja wiśni najbardziej do mnie przemawia :) Są pyszne! 

wiśnie w alkoholu


Składniki:

1 kg wiśni
½ kg cukru
1 litr rumu

Wykonanie:

Wiśnie  opłukać i wydrylować. Następnie zasypać cukrem i odstawić na kilka godzin. Gdy puszczą sok zalać rumem, przelać do dużego słoja, zakręcić  i odstawić na trzy tygodnie. Mieszać codziennie delikatnie drewnianą łyżką do rozpuszczenia się cukru. Następnie przełożyć do małych słoików, zakręcić i odstawić w ciemne miejsce na kilka miesięcy.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz