Sernik z kuleczkami Nesquik

Dziś kolejna odsłona mojego ulubionego sernika <3  Z kuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!!




Składniki na ciasto:

30 dag mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
10 dag cukru pudru
2 żółtka jaja
1 jajko
10 dag margaryny
2 łyżki smalcu

Składniki na masę serowa:

1 kg białego sera
1 szklanka mleka
1 ½  szklanki cukru pudru
1 budyń waniliowy
2 jajka
4 żółtka jaja
kilka kropli aromatu waniliowego
2 łyżki kakao
1 szklanka kulek czekoladowych
tłuszcz do formy

Pianka i góra ciasta:

6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta)
1 szklanka cukru
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki płatków migdałowych

Wykonanie:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej tłuszczem. Górę ciasta posypać kakao. Ser zmielić dwukrotnie, utrzeć z cukrem, aromatem, mlekiem, wsypać budyń, wbić jajka i żółtka, dokładnie wymieszać i przelać do formy. Posypać czekoladowymi kulkami, lekko je wciskając. Placek wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około pół godziny.




Z białek i jednej szklanki cukru ubić na sztywno pianę. Po półgodzinnym pieczeniu wyciągamy placek z piekarnika, studzimy go około pół godziny, następnie wykładamy ubitą pianę, posypujemy orzechami i wiórkami kokosowymi. Wstawiamy ponownie do piekarnika i pieczemy około 15 minut.

Tradycyjna Kuchnia

2 komentarze:

  1. mniam...serniki bardzo lubię,ale tym serniczek to nawet by mój maluch nie pogardził

    OdpowiedzUsuń