10 rzeczy, których nie wiedziałeś o owocach

Uwielbiają je wszyscy, szczególnie w słonecznym okresie letnim, kiedy możemy cieszyć się ich najsmaczniejszą wersją. Obowiązkowy dodatek większości deserów, słodkich wypieków, galaretek czy lodów. Co ciekawe, dobrze komponują się również w potrawach wytrawnych, sprawdzając się w sałatkach, mięsnych sosach czy zapiekankach. Sprawdź swoją wiedzę i dowiedz się, czy wiesz już wszystko o owocach.



Na początek maliny, te drobne czerwonawe owoce to przede wszystkim bogactwo antyoksydantów, pektyn i witamin. Spożycie już 200 g tych owoców (ok. 1,5 szklanki) uzupełnia zapotrzebowanie na witaminę C. Co więcej, malina świetnie sprawdza się w profilaktyce anemii, oraz regulacji pracy układu pokarmowego. Herbata z liści malin pomaga zwalczać zaparcia, niestrawność a także bóle menstruacyjne.
Kolejnym owocem wartym uwagi jest czarna jagoda, zwana inaczej borówką. Świetne źródło antocyjanów o silnym działaniu przeciwutleniającym i neutralizującym reaktywne formy tlenu. Właściwości lecznicze charakteryzują zarówno owoce jak i liście jagód. Dawniej stosowana jako lek przeciwbiegunkowy, oraz przy dolegliwościach żołądka i jelit, stanach zapalnych dróg moczowych czy kamicy. Ciekawostką jest to, że jako owoc Grupy I nie ma żadnych przeciwwskazań do jej spożywania, również w jednostkach chorobowych.
Zielona skórka i czerwony miąższ, to nic innego jak arbuz. Zawiera jedynie 30 kalorii w 100g. Pomimo dość słodkiego smaku nie zawiera cukru, a niski indeks glikemiczny zapewnia mu miano owocu dobrego dla diabetyków. Miąższ arbuza znajduje swoje zastosowanie również w kosmetyce. Jego sok wpływa tonizująco na cerę i działa ściągająco. Nie bez powodu jest obecny w składzie wielu kosmetyków do twarzy, jako naturalny składnik oczyszczający czy przeciwzmarszczkowy.
W przeglądzie owoców nie może zabraknąć truskawek. Chyba jedne z najbardziej ulubionych owoców, bogactwo witamin i minerałów, czyli prawdziwa bomba zdrowotna. Zawierają sporo błonnika (1,8 g na szklankę), wit. C i E. Co ciekawe, w swoim składzie posiadają fitocyty, czyli związki o właściwościach bakteriobójczych, istotne w leczeniu stanów zapalnych jamy ustnej. Podobnie jak arbuz, odświeżają skórę i pomagają w zachowaniu promiennej cery.
Wiosna i lato to idealny czas, aby wycisnąć z natury jak najwięcej. Spożywanie owoców wspomaga funkcjonowanie organizmu na wielu płaszczyznach, pomaga w zachowaniu promiennej cery, a niska kaloryczność pozwala stosować je w skutecznej diecie odchudzającej. Oprócz jedzenia saute, świetnie sprawdzają się również jako dodatek do deserów czy przekąsek.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz