Zupka jarzynowa z żółtkiem dla niemowląt (po 7 miesiącu)

Jedna z ulubionych zupek mojej Zosi :) Tradycyjna zupka jarzynowa.
Od dziś dodajemy również żółtko, które jest koncentratem cennych witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Drogie mamy, pamiętajmy, że żółtko można podawać niemowlętom po 7 miesiącu życia, co drugi dzień po połówce.




Składniki:


1/3 marchewki,
1/2 ziemniaka,
1/4 korzenia pietruszki
1/4 szklanki wody
łyżeczka oliwy

+ 1/2 żółtka
opcjonalnie łyżeczka kaszy manny

Wykonanie:


Warzywa umyć, obrać i ugotować na parze do miękkości. Zblendować, dodając wodę i oliwę. W między czasie ugotować jajko, wyjąć żółtko i dodać do ciepłej zupki.



Jeżeli Mała w ciągu dnia nie zje kaszki (z glutenem) to do zupki dodaję także ugotowaną wcześniej kaszę manną (źródło glutenu jest niezbędne w małych ilościach maluchom)

przepisy dla niemowląt



Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz