Gotowanie jajek- ściągawka ile minut powinniśmy gotować?

Gotowanie jajek jest bardzo proste, ale często zapominamy ile czasu powinniśmy je gotować, aby było odpowiedniej konsystencji.
Dlatego przygotowałam dla Was małą ściągawkę ;)


boiled eggs



Dodatkowo kilka cennych informacji:


- wyciągnij jajko wcześniej z lodówki i zaczekaj aż wzrośnie jego temperatura, wówczas
jajo nie popęka we wrzątku

- zbyt długie gotowanie powoduje utratę najcenniejszych składników jajka, a dodatkowo . Jajko zyskuje też nieapetyczną zieloną obwódkę wokół żółtka, co jest spowodowane reakcją zawartej w jajku siarki z żelazem.

- kolor skorupki jajka i żółtka może się różnić w zależności od paszy kury, ale nie odzwierciedla zawartości odżywczej

zapraszam do przepisów z JAJEM

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz