Paluszki drożdżowe do barszczu

Barszcz możemy jeść tradycyjnie z uszkami, bądź z kruchymi, słonymi paluszkami.




Składniki:

0,5 kg mąki
5 dag drożdży
1 masło lub 1 margaryna
½ szklanki śmietany
2 jaja
1 łyżka octu
1 łyżka cukru
Łyżeczka soli i kminek
2 łyżki ciepłego mleka

Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepły mleku, wsypujemy mąkę, dodajemy śmietanę, 1 jajo, miękkie masło. Przyprawiamy solą i cukrem, dodajemy ocet i dokładnie wszystko mieszamy. Zostawiamy ciasto w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Następnie na stolnicę posypaną mąką układamy ciasto drożdżowe, wycinamy dowolne paluszki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paluszków smarujemy rozmąconym jajkiem , posypujemy kminkiem i pieczemy 15min w temperaturze 180 stopni.

Tradycyjna Kuchnia