Dyniowy kompot wigilijny

Ciąg dalszy świątecznych przygotowań.
Tak jak wspominałam przez najbliższe tygodnie będę starała się skomponować menu wigilijne.


Wigilijne menu różni się w zależności od regionu w jakim mieszkamy, rodzinnych, lokalnych zwyczajów, a również oczywiście według własnego gustu. Wszędzie jednak tradycja nakazuje, aby na stole pojawiło się dwanaście potraw. Dania zazwyczaj składają się głównie z ziaren maku, zbóż, miodu, grzybów oraz ryb.

Postaram się przy każdej potrawie napisać kilka słów na temat symboliki tej potrawy.

W przypadku tradycyjnego kompotu, w symbolice główną rolę odgrywają śliwki, które miały odpędzać złe moce. Kompot z suszu miał zapewnić pomyślność i szczęście.



Składniki:

½ kg dyni
½ kg śliwek suszonych lub gruszek
1 szklanka cukru
1 łyżeczka goździków
Sok z cytryny
6 szklanek wody

Wykonanie:

Z wody, cukru i przypraw ugotować syrop. Dynię pokroić drobno i razem ze śliwkami wrzucić do syropu. Chwilę podgotować i zakwasić cytryną do smaku

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. ale fajny dodatek do tradycyjnego kompotu! na pewno komponując swoje wigilijne menu wezmę go pod uwagę ;)

    OdpowiedzUsuń