Jak mrozić maliny?

Wakacje to sezon obfitujący w pyszne maliny. Jest to zdecydowanie za krótki czas, dlatego co roku część owoców zamrażam.
Czy wiesz, że 100 gramów malin (półtorej garści) to jedynie 29 kcal i bogactwo witamin. 



Jakie owoce wybrać?

Do mrożenia wybieramy maliny dojrzałe (kształtne, zdrowe, nie przejrzałe). Najzdrowsze zamrażaj w całości. Te lekko przejrzałe można zamrozić w postaci puree (100 g cukru na 450 g owoców- maliny na puree najpierw przetrzeć przez sito aby usunąć pestki).

Jak zamrażać?

Całe owoce można zamrozić luzem lub w cukrze. Sposób zamrażania analogiczny jak wyżej (proporcje: 100-175 g cukru na 450 g owoców).

Ile przechowywać w zamrażarce?

Czas przechowywania: całe owoce 12 miesięcy

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz