Racuchy owsiane z truskawkami

Kolejna pyszna truskawkowa propozycja !




Składniki:


1 szklanka mleka
½ szklanki wody
1 jajko
3 szklanki mąki owsianej
5 łyżek cukru
1 cukier waniliowy lub miód
szczypta soli
2 dag drożdży
1 kg truskawek
olej do smażenia

Wykonanie:


Drożdże rozetrzeć w ½ szklance ciepłej wody z łyżką cukru i 1 szklanką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce i gdy ciasto podrośnie dodać resztę mąki, cukru, jajko i sól do smaku. Wrzucić pokrojone truskawki, wymieszać i ponownie odstawić do podrośnięcia. Nabierać łyżką ciasto z truskawkami i smażyć z obu stron na złoto. Podawać posypane cukrem waniliowym lub polane miodem.

* mąkę owianą możemy zastąpić zwykłą pszenną

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: