Prime time dla warzyw i owoców- czyli co warto jeść w czerwcu?
Każdy owoc lub warzywo ma swój tzw. „prime time”, czyli czas kiedy jest najlepszy w sezonie. Niektóre z nich są świetne przez pół roku, inne tylko mają swój szczyt przez miesiąc. Warto wiedzieć kiedy są świeże, zdrowie, smaczne i niedrogie.
Co zatem najlepiej jeść w czerwcu?
Warzywa
bakłażan
botwinka
bób
fasola szparagowa
groszek zielony
kalafior
kapusta biała
kalarepa
karczochy
patisony
rzodkiewki
sałata maślana
szpinak
Owoce:
agrest
czarny bez
czereśnie
jagody
morele
porzeczki
rabarbar
śliwki
truskawki
wiśnie
Pamiętaj o mrożeniu
Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe zapasy i zamroź a będziesz się cieszyć czerwcowym smakiem i aromatem cały rok.Jak mrozić – artykuł
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz