Co gotować w czerwcu? Sezon na warzywa i owoce- jakie?

Po szarych i pochmurnych tygodniach doczekaliśmy się pięknych, zielonych dni obfitujących w wiele sezonowych warzyw i owoców.



Prime time dla warzyw i owoców- czyli co warto jeść w czerwcu?


Każdy owoc lub warzywo ma swój tzw. „prime time”, czyli czas kiedy jest najlepszy w sezonie. Niektóre z nich są świetne przez pół roku, inne tylko mają swój szczyt przez miesiąc. Warto wiedzieć kiedy  są świeże, zdrowie, smaczne i niedrogie.
Co zatem najlepiej jeść w czerwcu?

Warzywa

bakłażan
botwinka
bób
fasola szparagowa
groszek zielony
kalafior
kapusta biała
kalarepa
karczochy
patisony
rzodkiewki
sałata maślana
szpinak


Owoce:

agrest
czarny bez
czereśnie
jagody
morele
porzeczki
rabarbar
śliwki
truskawki
wiśnie


Pamiętaj o mrożeniu

Koniec sezonu na te produkty nie oznacza wcale, że musisz pożegnać się z ich smakiem na cały rok. Zrób większe zapasy i zamroź a będziesz się cieszyć czerwcowym smakiem i aromatem cały rok.
Jak mrozić – artykuł


Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz