Smażone grzyby suszone w panierce

Jak głosi tradycja grzyby umożliwiały nawiązywanie kontaktów ze światem zmarłych, stanowiąc pokarm dla duchów. Spożywane podczas kolacji wigilijnej pomagały w zjednaniu sobie przychylności tych, którzy odeszli. Jednocześnie dania z grzybami miały przynosić szczęście, pomyślność, jednocześnie zapewniając dostatek.


Składniki:

10 szt. grzybków suszonych
1 jajo
1 dag mąki
250 ml mleka
2 dag bułki tartej
Olej lub masło klarowane do smażenia

Wykonanie:

Grzyby umyć, moczyć kilka godzin w mleku, następnie ugotować je w nim . Potem rozłożyć grzyby na deseczce i przełożyć drugą deseczką. Osuszyć, posolić, obtoczyć w mące, namoczyć w rozmąconym jajku i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obydwu stron.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz