Chleb świąteczny z żurawiną w płatkach migdałowych

Jak już wspominałam ostatnio, powoli przymierzam się do komponowania menu wigilijnego. Nie wiem jak u was, ale u mnie zawsze na stole tradycyjnie obok opłatka jest domowy chlebek.
Przedstawiam zatem mój sprawdzony przepis. Smacznego!





Składniki:

1 kg mąki
10 dag miodu
10 dag cukru
2 jajka
6 dag drożdży
5 dag masła
5 dag rodzynek lub żurawiny
5 dag płatków migdałowych
1 szklanka mleka
1 jajo i trzy łyżki mleka do smarowania ciasta
Papier do pieczenia

Wykonanie:

Drożdże wymieszać z miodem, połową letniego mleka, odrobiną mąką i odstawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.



Jaja ubić z cukrem, połączyć z pozostałym mlekiem i rozczynem oraz mąką i zarobić ciasto. Następnie dodać stopione masło i wyrobić dokładnie ręką. Pod koniec posolić do smaku, wsypać rodzynki lub żurawinę, wymieszać i przełożyć do dwóch foremek keksowych wyłożonych papierem.



Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, po czym posmarować rozmąconym z mlekiem i jajkiem i posypać migdałami. Piec w nagrzanym piekarniku 170-180 stopni przez 45 minut.

Tradycyjna Kuchnia