Barszcz czerwony na śliwkach suszonych

Taki sposób podania barszczu bardzo odpowiada wszystkim domownikom. Przepis odziedziczyłam po babci. Jest zdrowy i naprawdę smaczny! Śliwka w tym barszczu jest jak "wisienka na torcie"! Polecam wypróbować! Szczególnie osobom dbającym o linię:)

Barszcz z dodatkiem śliwek również co roku gości na moim wigilijnym stole.






Składniki:

200 gram śliwek suszonych
500 gram wołowiny z kością
1 szklanka wina wermutu
Włoszczyzna lub kostka warzywna
6 buraków
Listek laurowy
Sól, pieprz, cukier.

Wykonanie:

Mięso opłukać, zalać zimną osoloną wodą i gotować do miękkości. Pod koniec gotowania dodać włoszczyznę. Ugotowany rosół odcedzić ,dodać suszone śliwki. W między czasie buraki zalać lekko osoloną wodą i ugotować do miękkości. Buraki wystudzić i zetrzeć na tarce, po czym dodać do rosołu razem z winem. Przyprawić do smaku i podgrzać.
Barszcz najlepiej gotować 1 dzień przed spożyciem .

Tradycyjna Kuchnia